Οι συνέπειες της αποικιοκρατίας


Ιστορική συνέπεια της αποικιοκρατίας είναι ότι μέχρι το 1940 τον κόσμο κυβέρνησαν μεγάλες ευρωπαϊκές «αυτοκρατορίες» οι οποίες διοικούσαν με τα όπλα εδάφη και πληθυσμούς σε όλο τον πλανήτη.

Όταν μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου πολέμου γκρεμίστηκαν οι αποικιακές αυτοκρατορίες, άφησαν πίσω τους 170 ανεξάρτητα εθνικά κράτη, με τεράστια προβλήματα από τη μακρόχρονη οικονομική λεηλασία τους από τις αποικιακές μητροπόλεις και επιπλέον με βαθιές «ουλές» στις ταυτότητες διάφορων εθνών στον κόσμο από τα σοβαρά τραύματα που προκάλεσε σε αυτές η διαφωτιστικής προέλευσης ταξινόμηση που απέδιδε «ανωτερότητα» στις κυρίαρχες ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες και «παγκοσμιότητα» στις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή ο ρατσισμός.

Oι δύο αιματηροί παγκόσμιοι πόλεμοι έφεραν επιτακτικά στο προσκήνιο το ζήτημα των εθνικών μειονοτήτων στα ευρωπαϊκά κράτη. Τη διευθέτησή του ανέλαβαν οι πρώτοι διεθνείς οργανισμοί, καθώς και πλήθος διακρατικών συμφωνιών. Προς το τέλος του 20ού αιώνα, και κυρίως μετά την πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, το «ζήτημα των μειονοτήτων» έχει πλέον γενικά αναγνωριστεί ως ζήτημα «δικαιωμάτων των μειονοτήτων». Οι διεθνείς συμβάσεις υποχρεώνουν τα κράτη να αναγνωρίζουν τις μειονότητες και να τους παρέχουν προστασία και δικαιώματα.